Résidence Terschelling Wellness Waddenresort
Kunst en cultuur | Résidence Terschelling

Kunst en cultuur

Terschelling kent een rijke historie

Voor de cultuurfanaat is Terschelling een prachtige bestemming met een rijke historie. Kom meer te weten over de natuur op het eiland bij het Centrum voor Natuur en Landschap of bezoek de Natuurschuur van Staatsbosbeheer. Voor een reis terug in de tijd zijn Museum ´t Behouden Huys, het Wrakkenmuseum en Bunkercomplex de Tiger zeker aan te raden.

  • Interessant voor jong en oud
  • Musea en meer
  • Ontdek de rijke historie van Terschelling

Bunker Museum Terschelling

Ga terug in de tijd tijdens een bezoek aan Bunker Museum Terschelling ofwel het Bunkercomplex de Tiger. Dit ruime complex bevat in totaal 85 bunkers, waarvan er vier zijn opengesteld voor het publiek. Deze bunkers zijn gerestaureerd, waarbij ze zoveel mogelijk in de oude staat zijn teruggebracht. 

In het bezoekerscentrum van het Bunker Museum Terschelling is een expositie. Tevens wordt een historische film afgespeeld waarin het verhaal achter de "Atlantikwall" wordt belicht. Tijdens uw bezoek aan het complex bent u vrij om de bunkers zelf te ontdekken. Door middel van een routekaart, die u ontvangt bij uw bezoek, kunt u uw eigen weg gaan door het complex. Tevens is er de mogelijkheid tot deelname aan excursies, inclusief een rondleiding door het Tigercomplex onder begeleiding van een ervaren gids. Ook voor de kinderen is dit een geweldig uitje; Voor hen is er een leuke speurtocht uitgezet!

Het Bunker Museum bevindt zich in West-Terschelling, op zo’n vijf kilometer afstand van Résidence Terschelling Wellness Waddenresort. Adres: Tigerpad 5, 8881 GB West-Terschelling.

Impressie van het Bunker Museum Terschelling

Museum ’t Behouden Huys

Een uitstekende manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van Terschelling is door middel van een bezoekje aan Museum ’t Behouden Huys. Treed binnen op het schip van Willem Barentsz en ontdek het verhaal achter dit bijzondere stukje historie. Wanneer het schip van Barentsz en zijn bemanning in het jaar 1596 in Nova Zembla vast komt te zitten in het ijs, wordt een onderkomen gebouwd om de strenge winter door te komen, genaamd ’T Behouden Huys. U vindt een replica van het huis op de binnenplaats van het museum.

Het museum bevindt zich in twee prachtige Commandeurshuizen, daterend uit de Zeventiende Eeuw. In het verleden werden deze Commandeurshuizen bewoond door moedige zeekapiteins die zich voornamelijk bezighielden met de walvisvaart. Door middel van prachtige museumstukken leert u over de geschiedenis van Terschelling en over de zeehelden die hier in het verleden wooden. 

"Een leuk en educatief uitstapje voor jong en oud!"

Centrum voor Natuur en Landschap

Verbreed uw kennis over de natuur op en rondom het prachtige eiland Terschelling! Tijdens een bezoek aan het Centrum voor Natuur en Landschap krijgt u de kans om meer te weten te komen over het unieke waddengebied en over andere natuurlijke verschijnselen op Terschelling. Het museum beschikt over een vaste tentoonstelling omtrent natuur in het Waddengebied, evenals een wisselende expositie.

Leert u liever over het waddengebied dat zich onder het wateroppervlak bevindt? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan het zeeaquarium! Hier staat u oog in oog met onder andere de zeebaars, de kabeljauw en vele andere zeedieren die in de Waddenzee te vinden zijn. Bovendien beschikt het museum over een roggen-aquarium, waar u als bezoeker de roggen zelfs kunt aaien! De vrouwtjes voeren regelmatig een paringsdans uit om mannetjes naar zich toe te lokken, wat goed te zien is in de speciale aaibak.

Wrakkenmuseum

Zin in een avontuurlijk uitje met het hele gezin? Overweeg dan een bezoek aan het Wrakkenmuseum. Vanaf het jaar 1975 zijn door de eigenaar van dit museum wrakstukken verzameld, allen afkomstig van schepen die tussen 1650 en nu vergaan zijn rondom het waddeneiland Terschelling. Deze unieke stukken staan tentoongesteld in de boerderij. Tevens is de tuin gevuld met grote wrakstukken, waaronder kanonnen en ankers.

Wat het Wrakkenmuseum ook bijzonder maakt is dat het deels is gebouwd met behulp van restanten van het Noorse schip Cyprian. Dit barkschip ging omstreeks het jaar 1905 verloren nabij Terschelling, waarna verschillen wrakstukken zijn opgedoken. Verder is het museum uitstekend te bezoeken met kinderen. Het beschikt namelijk over een heuse ‘Piratentuin’, waar u een echt piratenschip vindt. Uw kinderen zullen zich prima vermaken op en rondom het schip, evenals in het kasteel of de boomhut.

Natuurschuur Staatsbosbeheer

Bent u een echte natuurfanaat en komt u graag meer te weten over de flora en fauna op Terschelling? Overweeg dan om de Natuurschuur in Lies te bezoeken. Naast wisselende tentoonstellingen vindt u hier fraaie natuurboeken, evenals boeiende foto’s van het Waddeneiland Terschelling. Kom meer te weten over de verschillende soorten strandvogels die op Terschelling te vinden zijn of ontdek welke bloemen- en plantensoorten het eiland rijk is! Tevens is de Natuurschuur het vertrekpunt van verschillende excursies die door Staatsbosbeheer worden georganiseerd.

Ontdek meer van Terschelling..